Az epres mascarpones csokitorta nagy kedvencünk. Gyorsan és könnyen elkészíthető, nagyon könnyű desszert.
Hozzávalók (20 cm-es formához):
A tésztához:
75 g vaj
15 dkg cukor
2 tojás
70 g tejföl
3- 4 evőkanál baracklekvár
10 dkg liszt
30 g holland kakaópor
csipet só
1 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
15-20 darab közepes méretű, apróra vágott eper
A krémhez:
250 g mascarpone
2 dl tejszín
8 g habfixáló
3 evőkanál porcukor
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra és vajazzuk ki a tortaformát. Ha nem teflonsütő formával sütjük a tortát érdemes egy kicsit be zsemle morzsázni a tortaformát, hogy biztos ne ragadjon bele.
A tésztához a folyós vajat kézi habverővel keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a tojásokat és a tejfölt, a baracklekvárt, majd a száraz hozzávalókat.
A kész tésztát öntsük bele a tortaformába és 20-25 perc alatt süssük meg. Miután teljesen kihűlt a piskóta érdemes betenni a hűtőbe egy kicsit, jobban össze tudjon állni. Ameddig hűl a piskóta, addig elkészítjük a krémet
A tejszínt használat előtt 20 percre tegyük mélyhűtőbe, hogy könnyebben fel tudjuk verni. Kivéve a fagyasztóból, kezdjük el kézi mixerrel verni és amikor már kezd "tejszínesedni", adjuk hozzá a habfixálót. Keverjük össze a mascarpone-t a porcukorral, majd fakanállal keverjük hozzá a tejszínt és az apró darabokra vágott epret, vigyázva, hogy ne törjük össze a tejszínt. A kész epres krémet tetszés szerint kenjünk rá a kihűlt tortalapra és az összeállított tortát tegyük vissza a hütőbe, hogy együtt is össze tudjanak érni.
Az epret bármilyen aktuális gyümölccsel ki lehet cserélni. Érdemes olyan gyümölcsöt választani, ami viszonylag sötét színű, így jobban fog mutatni a fehér habban.
A nyers tészta masszáját el lehet osztani különböző méretű tortaformákba és csinálhatunk emeletes tortát is.
Jó étvágyat!