Kapcsolatfelvételi űrlap

Cinnabon fahéjas tekercs

Régóta szemeztem már ezzel a sütivel, most végre volt rá időm és közönségem is, aki megeszi:) Viszont nem találtam olyan receptet, ami teljes egészében tetszett volna, ezért összeraktam, persze Mami segítségével ezt a receptet, és szerintem egész jó lett:)


Mivel kelt tésztát csinálunk így kell számolni az 1-2 órányi kelési idővel. Illetve fontos, hogy minden hozzávaló LANGYOS legyen, a tál, a hozzávalók, még a nyújtódeszka is. Ezért érdemes minden hozzávalót előző este kikészíteni.




Az élesztővel kezdünk. Az 1 dl langyos tejet és 1 evőkanál cukrot összekeverjük az élesztővel és meleg helyen körülbelül 2­0 perc alatt felfuttatjuk.

Ha minden igaz az élesztőnek ilyen hólyagos valaminek kell lennie a végére. 
Ameddig felfut az élesztő, a tojást, a maradék tejet és az olvasztott ramát keverőgéppel elkeverjük, majd amikor már összeállt hozzáadjuk a cukrot. Ha felfutott az élesztő, vagyis ha már szép hólyagos, óvatosan hozzáadjuk a tejes-vajas masszához. 

A legtöbb recept úgy írja, hogy dagasztófejes kézihabverővel keverjük össze a hozzávalókat, de én hagyományos módon, kézzel gyúrtam össze a tésztát. 
Szóval a (langyos, szoba-hőmérsékletű) gyúródeszkára kirakjuk a lisztet, vulkán alakot formálunk rajta és beleöntjük a tejes-vajas masszát és az élesztőt is, majd összegyúrjuk. Amikor összeáll, belisztezett tálba tesszük és meleg helyen 1-2 óra alatt a duplájára dagasztjuk. Ha nincs meleg helyünk, például meleg radiátor vagy kályhánk, akkor megoldhatjuk úgy is, hogy 50 fokra felmelegítjük a sütőt és nyitott ajtónál betesszük a tésztát, vagy a nyitott ajtóra rátesszük.

Ameddig várunk a tésztára, megcsináljuk a töltelék. Kézihabverővel összekeverjük a vajat, a cukrot és a fahéját. A vaj szoba-hőmérsékletű legyen, de ha nem akar összeállni a krém, akkor egy kicsit a kezünkkel megnyomogathatjuk és akkor megolvad és könnyebben összeáll. A mikrozást nem ajánlom, mert ha túl melegítjük, akkor folyni fog és nem tudjuk beletenni a tésztába.




Miután szépen megkelt a tészta, ketté választjuk, mindkét részt kinyújtjuk, körülbelül fél centi vastagra és megkenjük a fahéjas töltelékkel, végül óvatosan feltekerjük. Miután feltekertük kicsit nyomkodjuk meg és húzzuk egy kicsit szét, hogy hosszabb és vékonyabb legyen. Egyenlő vastagságú kis 'karikákat' vágunk le. Majd kivajazott tepsibe tesszük őket.



Ugyanúgy, mint a kelesztésnél, 20 percre, már a tepsiben kelni hagyjuk a csigákat. Majd ha megint megkeltek, 160 fokon 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. 



A tepsibe úgy érdemes beletenni a csigákat, hogy egy félcenti legyen köztünk, mert a kelésnél is megpuffadnak, és a sütésnél is megnőnek. 




Ameddig sülnek a tekercsek, megcsináljuk a szószt. A vajkrémet, az olasztott vajat és a pici porcukrot haborsa keverjük, majd a meleg fahéjas csigákra öntjük. 

A vajjal lehet játszani, hogy ki milyenre szeretné a krémet. Ha nagyon folyósra szeretnétek, hogy kilátszódjon a csiga, akkor teljesen olvasszátok meg a vajat, de ha sűrűbbre szeretnétek, akkor csak épp, hogy folyjon. Ha a krém nem fogy el rögtön, akkor a vaj vissza fog dermedni, de ha az egész krémet beteszitek később a mikroba akkor újra folyós lesz. 
Fontos, hogy porcukor legyen a krémbe, mert a kristálycukor ropogni fog. 

A második kelés után, már összeérnek a csigák
Sütés után már teljesen összeérnek
Melegen kell tálalni, ami nekem nem jött össze, mert még fényképeznem kellett, de még így is nagyon finom volt:)



Jó sütést Nektek:) 
















Total comment

Author

Unknown

0   megjegyzés

Cancel Reply