Kapcsolatfelvételi űrlap

Mentes torta

Egyik ismerősömnek tartoztam egy szívességgel, ezért kaptam a feladatot, hogy süssek egy cukor- és lisztmentes csoki tortát. Íme az eredmény:)

 Magának a tortának nagyon rövid az elkészítési ideje. Az alapanyagai viszont tipikusan nem azok, amik általában mindig vannak otthon, legalábbis nálunk. De persze egy kis rákészüléssel hamar beszerezhetőek.



Szerintem szokás szerint érdemes a krémmel kezdeni, mert annak idő kell ameddig kihűl. Körülbelül 5 perc alatt meg van. Először is a feldarabolt csokit betesszük egy lábasba és nagyon alacsony fokozaton elkezdjük melegíteni. Tényleg figyeljünk oda, hogy alacsony fokozaton legyen a tűzhely, mert könnyen odaég a csoki a lábas aljára.
Ameddig szép lassan olvad a csoki, kb. a  mandulatej felével összekeverjük a zselatint, a keményítőt, és a vaníliaaromát. Miután jól elkevertük hozzá öntjük a maradék tejet, amit előtte egy kicsit meglangyosítunk a mikroban.
Amikor teljesen elolvadt a csoki, ráöntjük a mandulatejes keveréket és 2-3 percig kevergejük. Arra figyeljetek, hogy ne forrjon. Ha minden igaz szépen besűsűsödik, mint a puding. Levesszük a tűzről, műanyag edénybe tesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd kb. félórára (pont annyi időre, amíg elkészül a piskóta) betesszük a mélyhűtőbe.

És akkor jöhet a piskóta.  Először a tojásfehérjét keményhabbá verjük egy csipet sóval. Ha ez meg van, a sárgáját habosra keverjük a nyírfacukorral. Amikor már szépen fehéredik és habos, akkor óvatosan, kézihabverővel hozzákeverjük a tojásfehérjét.


Végül, továbbra is nagyon óvatosan apránként hozzákeverjük a darált diót és a holland kakaót. A diót nyugodtan le lehet cserélni madulára, vagy fele-felében is használhatjuk.
Amikor jól összekevertük a masszát egy 18 cm-es tortaformába öntjük. 170 fokon 20-25 percig sütjük légkeveréssel.


Amikor megsült a tészta, tűpróbával ellenőrizzük,  majd hűlni hagyjuk. 
Ameddig hűl a piskóta elővesszük a krémet a hűtőből. Ha minden igaz szépen összeállt, szinte kemény. Érdemes egy kicsit robotgéppel összekeverni, ettől szép kenhető álagú lesz. Egyszerűen rá is lehet kenni a tortára, de habzsákba is tölthetjük és például Wilton 1 M tippel rózsaformákat is tehetünk rá. Mielőtt "berózsázzuk" a tortát azért érdemes bekenni az egész torát krémmel, de ha nem is az egészet a szélét mindenképpen. 

Nagyon csokis tortát kapunk, de keserű csokis, szóval aki nem szereti annyira ezt a fajta csokit, nyugodtan használjon alacsonyabb kakaótartalmú csokit, csak akkor a kalória tartalma is magasabb lesz.


Jó sütést nektek:)







Total comment

Author

Unknown

0   megjegyzés

Cancel Reply