A néró az egyik kedvenc sütim, nem is értem miért nem csináltam eddig:)
Egyszerű elkészíteni, az alapanyagok is mind nagyon könnyen beszerezhetőek. Annyi "extra" van benne, hogy 10 tojássárgája kell hozzá, szóval azért mielőtt neki álltok érdemes belenézni a hűtőbe, hogy van-e ennyi tojás:)
Hozzávalók:
500 g liszt
300 g rama
300 g porcukor
10 g citromhéjreszelék
10 g vaníliás cukor
10 darab tojássárgája
A szoba-hőmérsékletű vajat habosra
keverjük a porcukorral, majd fokozatosan hozzáadjuk a tojás sárgákat. Ha
szeretnétek fehér és csokisat is csinálni, akkor érdemes ebben a szakaszban szétválasztani
a masszát, mielőtt még hozzáadnátok a lisztet. Ez nagyon fontos, mert minden
sütire, a néróra is igaz, hogy ha tesztek bele kakaót, akkor a lisztből a
megadott mennyiségnél 5-10%-kal kevesebbet kell beletenni és ez kipótolni a kakaóval.
Természetesen ez csak az alapreceptekre igaz, hogy ha alapon kakaós a recept,
akkor ez már bele van kalkulálva.
Szóval kettéválasztjuk a tojásos-cukros-vajas masszát és a fehér masszába 250 g lisztet teszünk a kakaós masszába 225 g-ot, úgy, hogy még mielőtt beletennénk, a masszába a lisztet összekeverünk 25 g kakaóval. Azért érdemes ezt a "szabályt" betartani, mert különben a csokis massza nagyon sűrű lesz, így egyrészt nem fog elfolyni sütés közben a massza, illetve nagyon nehezen lehet majd kinyomni a zsákból.
Hozzáadtuk a lisztet, a citrom reszelt héját és vaníliás cukrot. Innentől már fakanállal dolgozunk. Elég sűrű tésztát kapunk. Amikor megfelelően elkevertük a masszát, a csokisban sincs már fehér massza csík, akkor betöltjük a masszákat habzsákba, aminek a végén sima kinyomó fej van. Igazából használhattok csillag formájút, de az alját érdemes simával csinálni, hogy megálljanak a sütikék.
Sütőpapíros
tepsire kicsi pöttyöket nyomunk. Nem kell túl nagyokat nyomni, de nagyon
piciket sem érdemes. Ha jól csináltuk a liszt-kakaó arányt, akkor a csokis is
csak egy kicsit fog Szóval kettéválasztjuk a tojásos-cukros-vajas masszát és a fehér masszába 250 g lisztet teszünk a kakaós masszába 225 g-ot, úgy, hogy még mielőtt beletennénk, a masszába a lisztet összekeverünk 25 g kakaóval. Azért érdemes ezt a "szabályt" betartani, mert különben a csokis massza nagyon sűrű lesz, így egyrészt nem fog elfolyni sütés közben a massza, illetve nagyon nehezen lehet majd kinyomni a zsákból.
Hozzáadtuk a lisztet, a citrom reszelt héját és vaníliás cukrot. Innentől már fakanállal dolgozunk. Elég sűrű tésztát kapunk. Amikor megfelelően elkevertük a masszát, a csokisban sincs már fehér massza csík, akkor betöltjük a masszákat habzsákba, aminek a végén sima kinyomó fej van. Igazából használhattok csillag formájút, de az alját érdemes simával csinálni, hogy megálljanak a sütikék.
Sütőpapíros tepsire kicsi pöttyöket nyomunk. Nem kell túl nagyokat nyomni, de nagyon piciket sem érdemes. Ha jól csináltuk a liszt-kakaó arányt, akkor a csokis is csak egy kicsit fog elfolyni, épp annyira, hogy a kis csúcsok el fognak a tűnni, amelyek a kinyomáskor kerültek a sütikre.
180 fokon 5-6 percig sütjük őket. Fontos, hogy ne süssük túl. Miután kihűltek a fehéreket baracklekvárral, a barnákat trüffel krémmel töltjük
Érdemes megint a sima fejű habzsákot használni, mert így lehet a legszebben tölteni a sütiket. A tetejükre olvasztott csokit csurgatunk , vagy ha esetleg meg maradt egy kis trüffel krém, akkor azt megolvasztjuk mikróval és azt is használhatjuk:)
Jó sütést:)
Ágiiiiii
Ágiiiiii