Teljes kiőrlésű rozslisztes csokis piskótás nyírfacukros mascarpones málnás tortát postoltam és nagyon gyorsan, nagyon sokan likeoltátok. És a receptet is többen elkértétek:)
Igazából azért lepődtem meg, mert ez a maradék:) Egy Mignon tortát csináltam, és ami nem ment bele a "nagy" tortába, abból csináltam ezt a kis tortát.
Bármilyen gyümölccsel csinálhatjátok, nem muszáj málnával.
Ha tetszik az ötlet, de nem akarjátok nyírfacukorral és/vagy rozsliszttel csinálni, bátran csináljátok "rendes" liszttel és cukorral.
Ha tetszik az ötlet, de nem akarjátok nyírfacukorral és/vagy rozsliszttel csinálni, bátran csináljátok "rendes" liszttel és cukorral.
Ha glutén- és/vagy laktózmentesen szeretnétek csinálni, akkor cseréljétek le a rozslisztet például köleslisztre és/vagy gluténmentes zabpehelylisztre, használhatok gluténmentes pudingport és laktózmentes tejet.
Egy szó, mint száz, bármit ki lehet cserélni bármire, úgy ahogy nektek a legjobb:)
Én ezeket a hozzávalókat használtam. A megadott mennyiség egy 20 cm átmérőjű torta elegendőek.
Az elkészítése nagyon egyszerű. Szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét habosra verjük, és amikor már látszanak a kis hullámok, akkor hozzáadjuk a cukor 2/3-át. Fontos, hogy ne adjátok hozzá korábban, mert akkor nem lesz kemény a hab és ki kell dobni az egészet.
Amikor már annyira kemény a hab, hogy a tálat a fejünk fölé mernénk emelni fejjel lefelé, akkor tökéletes a habunk.
Ha ezzel meg vagyunk a tojássárgákat is habosra keverjük a maradék cukorral. A lisztet összekeverjük a kakaóporral és az egészet átszitáljuk.
A fehér tojáshabot hozzákeverjük a sárgához, SPATULÁVAL kettőt-hármat keverjük rajta, majd egy lökettel hozzáadjuk a lisztes keveréket is. Amilyen óvatosan csak tudjuk, jól elkeverjük a lisztet. Nagyon fontos, hogy az összekeverésnél már NE HASZNÁLJATOK ROBOTGÉPET, mert akkor összetörik a tojáshab szerkezete.
A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, a szélét pedig megkenjük rámával.
Az összekevert masszát beleöntjük a formába és előmelegített sütőben 18 fokon légkeverésen 15-20 percig sütjük.
Ameddig sül a piskóta, megcsináljuk a pudingot. Az 5 dl tejből kiveszünk annyit, amennyivel el tudjuk keverni a pudingport és a cukrot. A maradék tejet felforraljuk, majd forrás után levesszük a tűzről, hozzáöntjük a pudingos-cukros-tejes masszát, kézi habverővel elkeverjük és visszatesszük a tűzre. Amikor már hármat "rottyant", levesszük. Jénai tálba öntjük, majd azonnal rátesszük a fóliát, jól belenyomkodjuk, hogy hűlés közben ne legyen bőrős a puding.
Amikor megsült a piskóta, rácsra tesszük, hűlni hagyjuk, majd amikor teljes kihűlt, recés késsel három részre vágjuk.
Amikor a puding is kihűlt, robotgéppel kicsit felhabosítjuk, hozzáadjuk a szoba-hőmérsékletű vajat és a mascarponét. Beledobunk egy kis málnát is, hogy rózsaszín legyen a krém. A többi málnát majd egészbe tesszük bele.
Ha kész a piskóta és a krém is, nincs más dolgunk, mint megtölteni a tortát. Egy réteg piskóta, egy réteg málnás krém, egy réteg málna. Persze nem kell tele tömni málnával, egy szintre kb. 10 szem elég szerintem, de persze ez ízlés kérdése:)
Kívülről is megkenjük krémmel a tortát, ha minden igaz, van annyi krémünk. Végül a tetejét tetszőlegesen díszítjük (málnával, vegyes gyümölcsökkel, csokival, darával, cukor gyönggyel bármivel:)
Vagy kicsit megfaraghatjátok, bevonhatjátok marcipánnal és Ti is csinálhattok Mignon tortát:)
Jó tortázást:)
Ágiiiiii