Kapcsolatfelvételi űrlap

Mentes mascarpones málna torta

Legnagyobb meglepetésemre hatalmas sikere lett az egyik legutóbbi Instagram fotómnak.

Teljes kiőrlésű rozslisztes csokis piskótás nyírfacukros mascarpones málnás tortát postoltam és nagyon gyorsan, nagyon sokan likeoltátok. És a receptet is többen elkértétek:)

Igazából azért lepődtem meg, mert ez a maradék:) Egy Mignon tortát csináltam, és ami nem ment bele a "nagy" tortába, abból csináltam ezt a kis tortát.


Bármilyen gyümölccsel csinálhatjátok, nem muszáj málnával.
Ha tetszik az ötlet, de nem akarjátok nyírfacukorral és/vagy rozsliszttel csinálni, bátran csináljátok "rendes" liszttel és cukorral.
Ha glutén- és/vagy laktózmentesen szeretnétek csinálni, akkor cseréljétek le a rozslisztet például köleslisztre és/vagy gluténmentes zabpehelylisztre, használhatok gluténmentes pudingport és laktózmentes tejet. 
Egy szó, mint száz, bármit ki lehet cserélni bármire, úgy ahogy nektek a legjobb:) 

Én ezeket a hozzávalókat használtam. A megadott mennyiség egy 20 cm átmérőjű torta elegendőek.


Az elkészítése nagyon egyszerű. Szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét habosra verjük, és amikor már látszanak a kis hullámok, akkor hozzáadjuk a cukor 2/3-át. Fontos, hogy ne adjátok hozzá korábban, mert akkor nem lesz kemény a hab és ki kell dobni az egészet. 

Amikor már annyira kemény a hab, hogy a tálat a fejünk fölé mernénk emelni fejjel lefelé, akkor tökéletes a habunk.
Ha ezzel meg vagyunk a tojássárgákat is habosra keverjük a maradék cukorral. A lisztet összekeverjük a kakaóporral és az egészet átszitáljuk. 
A fehér tojáshabot hozzákeverjük a sárgához, SPATULÁVAL kettőt-hármat keverjük rajta, majd egy lökettel hozzáadjuk a lisztes keveréket is. Amilyen óvatosan csak tudjuk, jól elkeverjük a lisztet. Nagyon fontos, hogy az összekeverésnél már NE HASZNÁLJATOK ROBOTGÉPET, mert akkor összetörik a tojáshab szerkezete. 

A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, a szélét pedig megkenjük rámával.

Az összekevert masszát beleöntjük a formába és előmelegített sütőben 18 fokon légkeverésen 15-20 percig sütjük. 

Ameddig sül a piskóta, megcsináljuk a pudingot. Az 5 dl tejből kiveszünk annyit, amennyivel el tudjuk keverni a pudingport és a cukrot. A maradék tejet felforraljuk, majd forrás után levesszük a tűzről, hozzáöntjük a pudingos-cukros-tejes masszát, kézi habverővel elkeverjük és visszatesszük a tűzre. Amikor már hármat "rottyant", levesszük. Jénai tálba öntjük, majd azonnal rátesszük a fóliát, jól belenyomkodjuk, hogy hűlés közben ne legyen bőrős a puding. 

Amikor megsült a piskóta, rácsra tesszük, hűlni hagyjuk,  majd amikor teljes kihűlt, recés késsel három részre vágjuk. 

Amikor a puding is kihűlt, robotgéppel kicsit felhabosítjuk, hozzáadjuk a szoba-hőmérsékletű vajat és a mascarponét. Beledobunk egy kis málnát is, hogy rózsaszín legyen a krém. A többi málnát majd egészbe tesszük bele. 

Ha kész a piskóta és a krém is, nincs más dolgunk, mint megtölteni a tortát. Egy réteg piskóta, egy réteg málnás krém, egy réteg málna. Persze nem kell tele tömni málnával, egy szintre kb. 10 szem elég szerintem, de persze ez ízlés kérdése:) 


Kívülről is megkenjük krémmel a tortát, ha minden igaz, van annyi krémünk. Végül a tetejét tetszőlegesen díszítjük (málnával, vegyes gyümölcsökkel, csokival, darával, cukor gyönggyel bármivel:) 

Vagy kicsit megfaraghatjátok, bevonhatjátok marcipánnal és Ti is csinálhattok Mignon tortát:) 



Jó tortázást:) 

Ágiiiiii

Total comment

Author

Unknown

0   megjegyzés

Cancel Reply