Kapcsolatfelvételi űrlap

A linzer tészta ezer arca

GYÚRT OMLÓS TÉSZTA 

SÁRGA LINZER TÉSZTA 

A tétel sorom következő tétele, a LINZER TÉSZTA. Ez az egyik legegyszerűbb tészta fajta és azt szeretem benne, hogy ezerféleképpen elkészíthető. Ahány kiszúró, annyi formában készíthető el, és a díszítésben is csak a képzelet szab határt.
Nem csak a formája és a díszítése lehet ezer féle, de többféle süteményt is készíthetünk az alap tésztából, mind például islert, házi vaníliás karikáz, lepényt, vagy rákóczi túróst.



A linzer tészta az OMLÓS TÉSZTÁK csoportjába tartozik, azon belül is az GYÚRT OMLÓS csoportba, mert alap- és járulékos anyagait gyúrással egynemesítjük.

ALAPANYAG: 

LISZT : ZSIRADÉK : PORCUKOR  

3:2:1 arányban


JÁRULÉKOS ANYAGAI:
  • tojássárgája 
  • egész tojás 
  • olajos magvas 
  • tejszín 
  • víz 
  • kakaópor 
  • stb. 
Attól függ, hogy milyen fajtájú a tésztánk, hogy milyen járulékos anyagot használunk. Például, ha kakaóport teszünk hozzá, akkor kakaós linzi tésztáról beszélünk, ha olajos magvat, például diót, akkor barna linzi tésztát kapunk.

Az egyik legnépszerűbb gyúrt omlós tészta fajta talán a SÁRGA LINZI. Ennek a receptjét és elkészítési módját osztom meg Veletek:) 

ALAPRECEPT: 

1000g liszt 
666 g rama
333g porcukor
2 darab közepes méretű tojássárgája 
10g vaníliás cukor 
10g citromhéjreszelék


ELKÉSZÍTÉSE: 
  • Választhatunk, hogy géppel vagy kézzel gyúrjuk össze az alapanyagokat 
  • Ha géppel dolgoztok akkor "Z" karú gyúrúfejet kell használni. 
  • Ha kézzel gyúrjuk össze, akkor én úgy szoktam csinálni, ahogy a Mamám tanította: 
    • A lisztet és a porcukrot kiöntjük a pultra és kis vulkán alakot formálunk belőle 
    • A vulkánba belehelyezzük a tojássárgáját és a apró kockára vágott ramát 
    • Elkezdjük összedolgozni 
    • Eleinte lehet úgy tűnik, nem fog összeállni, de a kezünk melegétől kicsit meg fog olvasni a rama, ami miatt végül egy nyújtható, formálható tésztát kapunk
    • Pont ezért (mert a kezünktől felmelegszik a tészta) ha túl sokáig gyúrjuk túlságosan meg fog olvadni és törni fog, nem fogjuk tudni kinyújtani 
    • Szóval amilyen gyorsan csak tudjuk, egynemesítjük az alapanyagokat, lehetőleg hűvös helyen 
    • Amikor összeállt, kilisztezett tálba tesszük és rövid időre hűtőbe tesszük, hogy kicsit visszadermedjen a rama 
  • Miután pihentettük a tésztát, attól függően, hogy milyen sütit szeretnénk csinálni kinyújtjuk, kb. 5-20 mm vastagra lisztezett munkalapon 
  • Majd tetszőleges szaggatóval kiszaggatjuk 
  • Végül sütőpapíros tepsiben 170 fokon 5-6 percig megsütjük 
Sok fajta apró süteményt csinálhatunk a kész tésztánkból, leggyakrabban lekvárral töltjük és csokiba mártjuk, szóval hamarosan elmondom, hogyan kell a sárga linzerből, ISLERT csinálni, egy kis húsvéti díszítéssel:)

Jó sütizést:) 

Ágiiiiii

Total comment

Author

Unknown

0   megjegyzés

Cancel Reply