Kapcsolatfelvételi űrlap

Mascarponés, epres, marcipános csoki torta

Anyukám imádja a csokit, a mascarponet, a gyümölcsöket és a marcipánt. Ezért olyan tortát szerettem volna neki sütni a szülinapjára, amibe mindezek benne vannak. Így készült el ez a két emeletes torta, amit egy több órán keresztül csináltam, és kb. fél óra alatt elfogyott:)



Feltettem a képet Instagramra és többen kértetek tőlem receptet, ezért le is írtam, hogyan készítettem.

Elkészítése nem annyira bonyolult, mint amennyire talán első látásra tűnhet, de azért érdemes rászánni egy délelőttöt vagy egy délutánt. Viszont alapanyag vásárlásban kicsit rá kell készülni.

HOZZÁVALÓK:
(18 és egy 15 cm átmérőjű torta formához)

ALSÓ RÉTEG PISKÓTÁJA
100g rama
100g kristálycukor
2 evőkanál méz
1 csipet só
1 teáskanál szódabikarbóna
3 evőkanál hollandkakaó
1 tojás
333g liszt

FELSŐ RÉTEG PISKÓTÁJA
6 darab tojás
120g liszt
120g kristálycukor

KRÉM
5dl tej
2 csomag vaníliás pudingpor
150g kristálycukor
50g vaj
500g mascarpone
200g tetszőleges friss vagy fagyasztott gyümölcs (eper, áfonya, szeder) 

BURKOLÁS
500g maripán (3:1)
250g rama
250g porcukor

DÍSZÍTÉS
250g eper
100g étcsokoládé
olajos magvak (mandula, pörkölt földimogyoró)
csokidara



ELKÉSZÍTÉS:

Érdemes először a pudingot elkészíteni. Úgy szoktam csinálni, hogy azt már előző nap megfőzöm, mert sok idő kell neki ameddig kihűt.

1.) PUDING:
  • Az 5dl tejből kiveszünk annyit, amiben el tudjuk keverni a pudingport és a cukrot 
  • Felforraljuk a tejet, majd levesszük a tűzről 
  • Kézi habverővel belekeverjük a pudingporos masszát, majd visszateszünk a tűzre
  • Közepes lángon addig keverjük, ameddig hármat rottyan 
  • Átöntjük egy jénai tálba és átlátszó fóliát rányomkodunk, hogy hűlés közben ne képződjön "bőr" réteg a pudingot 
  • Először hűvös helyre rakjuk, például spájzba, hűlni hagyjuk, majd amikor már nem forró hűtőbe tesszük
  • FONTOS, hogy ha nem tudjátok előző este elkészíteni a pudingot, akkor is várjátok meg, hogy teljesen kihűljön, mert ha még melegen keveritek ki a krémbe, akkor el fog folyni 
2.) PISKÓTA: 
  • Először érdemes az alsó szint tésztáját elkészíteni 
  • Nincs más dolgunk, mint gőz felett felmelegíteni az összes hozzávalót, kivéve a lisztet 
  • Amikor minden alapanyag egyneművé vált, levesszük a gőzről és hozzáadjuk a lisztet 
  • Először lehet úgy fog tűnni, hogy sok a liszt, de ne izguljatok, szépen fel fogja venni a massza 
  • Végül olyan tésztát kapunk, mint a mézeskalács, szóval ki tudjuk lisztes munkalapon nyújtani nyújtófával és tetszőleges szaggatóval kiszaggatjuk
  • 18 cm-es torta forma karikával szaggatjuk ki a tésztát
  • Villával megszurkáljuk a karikákat
  • Ha minden igaz legalább 6 karikának ki kell jönnie ebből a mennyiségből 
  • 180 fokon légkeverésen 6-7 perc alatt megsütjük 
  • VIGYÁZZATOK, mert ha fél perccel is tovább sütjük a kelleténél, könnyen megég a széle 
TIPP: 
  • A forró vizet, amit a gőzhöz használtunk, ne öntsük ki, hanem dobáljuk bele a mosatlant, így nagyon nagyon meg tudjuk könnyíteni a saját helyzetünk, amikor majd mosogatásra kerül a sor:) 
Után elkészítjük a felső szint piskótáját is: 
  • Felvert piskótát készítünk, amit egy másik bejegyzésemben részletesen leírtam:) 
Ameddig hűlnek a piskótáink megcsináljuk a krémet. 

3.) KRÉM: 
  • Mind a két szinthez ugyanaz a krémet használjuk, szóval körülbelül megfelezzük, majd a kész krémet
  • A kihűlt pudingot robotképpel simára keverjük 
  • Hozzáadjuk a kicsit megolvasztott teavajat és a mascarponét 
  • FONTOS, hogy a vajat egy kicsit megolvasszuk, mert különben vaj darabok lesznek a krémünkben, de ha túlságosan megolvasztjuk, akkor nagyon folyós lesz a krémünk
  • Szóval összekeverjük a krémet és elfelezzük 
  • Az egyik félbe spatulával belekeverünk tetszőleges fagyasztott vagy friss gyümölcsöket, ez megy a felső szintre, vagyis a sima felvert piskótához 
  • A sima krém pedig az alsó szintre 



4.) TÖLTÉS: 

Betöltjük mind a két piskótát és megkenjük őket a ramából és a porcukorból kikevert VAJKRÉMmel. Az a legjobb, hogy ha a burkolás előtt legalább 1 éjszakára hűtőbe tesszük a tortákat, de ha nincs rá időnk, akkor érdemes kicsit felkapcsolni a hűtőt, hogy egy kicsit ki tudjuk "fagyasztani" a tortákat. FONTOS, hogy a burkolás előtt megdermedjen a vajkrém. 

5.) BURKOLÁS: 

Én úgy szoktam csinálni, hogy a munkalapon keményítőn kinyújtom a marcipánt nyújtófával és "egyszerűen" ráteszem a tortára. FONTOS, hogy megfelelően kinyomjuk a levegőt a torta és a marcipán közül, óvatosan simítsuk rá a marcipánt. 

6.) DÍSZÍTÉS: 

És el is érkeztünk a torta készítés utolsó pontjához: a DÍSZÍTÉShez. Nincs is más dolgunk, mint mikroban vagy gőz felett megolvasztani a csokit, hozzákeverünk annyi étolajat, hogy ne legyen csomós a csoki. Félig bele mártjuk a jól megmosott epreket csokiba és  magvakba, végül sütőpapírra tesszük őket és hagyjuk megszáradni a csokit.



A  megmaradt csokit rákenjük az alsó torta részre, úgy, hogy kicsit lecsurogjon az oldaláról, majd ráhelyezzük a felső részt. A felső részre is rácsöpögtetjük a csokit, majd a tetejére helyezzük a mártott epreket. Ha nem akarnak ott maradni, akkor csokival ragasszuk oda őket.

Kaptam olyan megjegyzést a tortámra, hogy furán néznek ki a félig érett eprek rajta. Erre annyit tudok reagálni, hogy nyilván szebb lenne érett, piros, házi eperrel, de március közepén elég nehéz ilyet szerezni. Másrészt pedig úgy gondolom, hogy ha egy ember ránéz egy ilyen tortára nem a hibáit látja meg elsőre, hanem a mögötte lévő munkát és a lelkesedést, amivel a torta készült:) 

7.) EVÉS: 
Nincs más dolgunk, mint jobb esetbe egy éjszakára hűtőbe tenni a tortát, hogy egy kicsit összeérjenek az ízek, illetve, hogy meg tudjuk puhulni a tészta.
Szegény tortámnak erre nem volt lehetősége, mert már este elfogyott, több, mint a háromnegyed része:) De azért még maradt egy-egy szelet reggelire:)



Jó tortázást:)
Ágiiiiii 

Total comment

Author

Ági Kicsi Világa

0   megjegyzés

Cancel Reply