Kapcsolatfelvételi űrlap

Piskóta recept

PISKÓTA FELVERT TÉSZTA 

Az egyik legnépszerűbb tészta fajta, amelyet szerintem mindenki életében legalább egyszer elkészít ez a piskóta. Ezért most a világ legegyszerűbb piskóta receptjét osztom meg veletek, amelyet a cukrászok is használnak.


A cukrász szakmában a piskótát, felvertnek nevezzük. Általában a nap elején masszáznak a cukrászok, amikor egy kalap alatt megcsinálják az összes piskóta lapot, ami a következő 1-2 napra kell nekik.

ALAPRECEPT

1 darab tojás 
20g cukor 
20-25g liszt 
5% kakaópor (ha kakaós piskótát csinálunk) 

Mit látjátok az alaprecept egy tojásra szól. Szóval el kell dönteni, hogy hány tojásból akartok piskótát csinálni és az anyaghányadot felszorozni.
Egy 20-22cm-es tortához, ami kb. egy 16 szeletes tortának felel meg, 6-7 tojásos piskóta szükséges.  A hagyományos, 25-26cm-es tortaformához 7-8 tojást ajánlok körülbelül. Természetesen a tojások száma attól is függ, hogy milyen magas tortát szeretnétek.



ELKÉSZÍTÉS

  • Szétválasztjuk a tojásokat 
  • A fehérjét habosra keverjük, majd amikor már kicsit habos hozzáadjuk a cukor 2/3-át 
  • FONTOS, hogy a tálat, amiben a tojáshabot veritek használat előtt érdemes még egyszer elmosni és törlőkendővel alaposan kitörölni, mert ha egy kicsit folyadék vagy zsír marad a tálban, akkor nem tudunk kemény habot verni belőle 
  • A maradék cukrot habosra keverjük a tojássárgával 
  • Nem kell kőkemény habot verni a tojásfehérjéből, inkább lágyabb legyen
  • Nagyon óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot a sárga habhoz, kettőt keverünk rajta, majd hozzáadjuk a lisztet 
  • Ha kakaós piskótát csinálunk, akkor a liszt 5%-át pótoljuk kakaóporral 
  • Összekeverjük a masszát spatulával, úgy hogy ne törjük össze a habot, mert ha összetörjük, nem fog feljönni sülés közben 
  • Amikor már homogén a massza torta formába öntjük 
  • Én csak a tortaforma alját szoktam kibélelni sütőpapírral 
  • 150 fokon 20-25 percig sütjük 
  • Úgy tudunk meggyőződni róla, hogy megsült-e a piskótánk, hogy megnyomogatjuk a tetejét
  • Ha elég kemény, akkor jó a piskóta 
  • De tűpróbát is alkalmazhatunk: ha ráragad egy kis massza a tűre, akkor bizony még nem sült jól át 
  • Miután megsült a piskóta, kivesszük a sütőből és még a formában hűlni hagyjuk 
  • Hogy ha már meg tudjuk fogni a formát, élére állítjuk a formát és körbe vágjuk a piskótát 
  • Lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt és rácsra tesszük, hűlni hagyjuk 
  • Amikor teljesen kihűlt a piskótánk, tetszés szerint 2-3 részre vágjuk és megtöltjük szintén tetszőleges krémmel 


Remélem tudtam kicsit segíteni:) 
Jó masszázást:) 

Ágiiiiii

Total comment

Author

Ági Kicsi Világa

0   megjegyzés

Cancel Reply