Kapcsolatfelvételi űrlap

Sajtos masni

A sajtos masni alapja a VAJAS TÉSZTA, amely a hét nagy tészta csoport egyike. Maga a tészta sem nem édes, sem sós, a tölteléktől függ, hogy milyen sütemény lesz a végeredmény. Ebből a tésztából készíthetünk sajtos rudat, sajtos masnit, pogácsát is csináltam belőle, de csinálhatunk túrós táskát, kakaós csigát, rétest vagy akár quichet is.

Én most a sajtos masni receptjét mutatom meg Nektek. 


VAJAS TÉSZTÁK 
(Hajtogatott tészta) 

ALAPRECEPT 

1000g liszt 
1000g vaj 
500ml víz 
20g só 
2­0g ecet

A vajas tészta elkészítése nem nehéz, csak egy kicsit idő igényes folyamat, ezért sokan, hogy ha például rétest vagy quichet csinálnak, inkább megveszik a leveles tésztát a boltban. Ha van egy kis időnk, vagy szeretjük a házi tésztákat, akkor szerintem érdemes rászánni egy kis időt és otthon megcsinálni a tésztát.


VAJAS TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE: 

A vajas tészta két tészta részből áll: 
1.) Vajas tészta rész 
2.) Előtészta

1.) VAJAS RÉSZ ELKÉSZÍTÉSE: 

  • A vaj 80%-át kézzel összegyűrjük a liszt 20%-ával 
  • Téglalapot formálunk belőle 
  • Hűtőszekrényben pihentetjük kb. 60 percig 4 fokon 
  • Használat előtt egy kicsit kiszoktam venni, hogy ne legyen nagyon kemény, mert akkor ki fog szakadni a tésztánk 

2.) ELŐTÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE: 
  • A megmaradt lisztből, vajból és a sóból, ecetből és vízből elkészítjük az előtésztát 
  • Egy tálban kézzel összegyúrjuk a hozzávalókat
  • Amikor már összeállt a tészta átválthatunk robotgépre, ha szeretnénk 
  • Dagasztófejjel legalább 15 percig keverjük a tésztát 
  • Akkor jó a tésztánk, hogy szakadás nélkül fel tudjuk emelni, csomótlan és elválik az edény falától  
  • Ne ijedjetek meg a mixer ugrálni fog, ezért muszáj ott állni mellette és teljes erőből visszanyomni a pultra:) 
  • Amikor már jó a tészta, kivesszük a tálból, gömb alakot formálunk belőle, bevagdossuk, mint egy kenyeret és lisztezett munkalapon letakarva 20-25 percig pihentetjük 
Hogy meg van mind a két tészta részünk, nincs is más dolgunk, mint beburkolni a vajas részt az előtésztába, amit a következő módon teszünk meg: 
  • Kinyújtjuk az előtésztát úgy, hogy négy szirma legyen
  • A közepére helyezzük a vajas részt 
  • Majd a szélső "szirmokat" szépen egymásra hajtjuk 
  • A becsomagolt tésztára nyújtófával ráütünk, hogy kicsit kilapuljon a vajas részt 
  • Ahogy már mondtam fontos, hogy vajas rész ne legyen nagyon hideg, mert akkor kifog lyukadni a tésztánk 
  • Kinyújtjuk a tésztát négyszer hajtogatjuk: szimplán-duplán-szimplán-duplán
  • A hajtogatások után 20-25 percig pihentetjük tésztát a hűtőben  

A behajtogatott és pihentetett tésztát kb. 1cm vastagra kinyújtjuk csíkokra vágjuk, megkenjünk tojással és megszórjuk sajttal. Megfogjuk fogjuk a csík két szélét és az egyiket megpödörjük, vagyis masnit formálunk belőlük.

Sajtos sütiéknél, legyen az pogi, rúd, vagy sajtos fánkocska mielőtt sózunk érdemes megkóstolni a sajtot, mert sós sajtos használunk, akkor kicsit érdemesebb kevesebb sót használni. 

Ha pogácsát (is) szeretnétek, akkor kicsit vastagabbra kell nyújtani a tésztát, kb. 2-3 cm-re és tetszőleges méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatni, megkenni tojással és magos mixbe mártani. Én most lenmagot, szezámmagot, tökmagot és napraforgómagot kevertem össze. 

Sütőpapíros tepsibe tesszük őket és 230-250 fokon gőzős sütőben aranybarnára sütjük őket, sütőtől függően körülbelül 10 perc alatt. 



Jó sütést!

Ágiiiiii




Total comment

Author

Ági Kicsi Világa

0   megjegyzés

Cancel Reply