Én most a sajtos masni receptjét mutatom meg Nektek.
VAJAS TÉSZTÁK
(Hajtogatott tészta)
ALAPRECEPT
1000g liszt
1000g vaj
500ml víz
20g só
20g ecet
A vajas tészta elkészítése nem nehéz, csak egy kicsit idő igényes folyamat, ezért sokan, hogy ha például rétest vagy quichet csinálnak, inkább megveszik a leveles tésztát a boltban. Ha van egy kis időnk, vagy szeretjük a házi tésztákat, akkor szerintem érdemes rászánni egy kis időt és otthon megcsinálni a tésztát.
VAJAS TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
A vajas tészta két tészta részből áll:
1.) Vajas tészta rész
2.) Előtészta
- A vaj 80%-át kézzel összegyűrjük a liszt 20%-ával
- Téglalapot formálunk belőle
- Hűtőszekrényben pihentetjük kb. 60 percig 4 fokon
- Használat előtt egy kicsit kiszoktam venni, hogy ne legyen nagyon kemény, mert akkor ki fog szakadni a tésztánk
2.) ELŐTÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
- A megmaradt lisztből, vajból és a sóból, ecetből és vízből elkészítjük az előtésztát
- Egy tálban kézzel összegyúrjuk a hozzávalókat
- Amikor már összeállt a tészta átválthatunk robotgépre, ha szeretnénk
- Dagasztófejjel legalább 15 percig keverjük a tésztát
- Akkor jó a tésztánk, hogy szakadás nélkül fel tudjuk emelni, csomótlan és elválik az edény falától
- Ne ijedjetek meg a mixer ugrálni fog, ezért muszáj ott állni mellette és teljes erőből visszanyomni a pultra:)
- Amikor már jó a tészta, kivesszük a tálból, gömb alakot formálunk belőle, bevagdossuk, mint egy kenyeret és lisztezett munkalapon letakarva 20-25 percig pihentetjük
- Kinyújtjuk az előtésztát úgy, hogy négy szirma legyen
- A közepére helyezzük a vajas részt
- Majd a szélső "szirmokat" szépen egymásra hajtjuk
- A becsomagolt tésztára nyújtófával ráütünk, hogy kicsit kilapuljon a vajas részt
- Ahogy már mondtam fontos, hogy vajas rész ne legyen nagyon hideg, mert akkor kifog lyukadni a tésztánk
- Kinyújtjuk a tésztát négyszer hajtogatjuk: szimplán-duplán-szimplán-duplán
- A hajtogatások után 20-25 percig pihentetjük tésztát a hűtőben
A behajtogatott és pihentetett tésztát kb. 1cm vastagra kinyújtjuk csíkokra vágjuk, megkenjünk tojással és megszórjuk sajttal. Megfogjuk fogjuk a csík két szélét és az egyiket megpödörjük, vagyis masnit formálunk belőlük.
Sajtos sütiéknél, legyen az pogi, rúd, vagy sajtos fánkocska mielőtt sózunk érdemes megkóstolni a sajtot, mert sós sajtos használunk, akkor kicsit érdemesebb kevesebb sót használni.
Sajtos sütiéknél, legyen az pogi, rúd, vagy sajtos fánkocska mielőtt sózunk érdemes megkóstolni a sajtot, mert sós sajtos használunk, akkor kicsit érdemesebb kevesebb sót használni.
Ha pogácsát (is) szeretnétek, akkor kicsit vastagabbra kell nyújtani a tésztát, kb. 2-3 cm-re és tetszőleges méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatni, megkenni tojással és magos mixbe mártani. Én most lenmagot, szezámmagot, tökmagot és napraforgómagot kevertem össze.
Sütőpapíros tepsibe tesszük őket és 230-250 fokon gőzős sütőben aranybarnára sütjük őket, sütőtől függően körülbelül 10 perc alatt.
Jó sütést!
Ágiiiiii