Kapcsolatfelvételi űrlap

Amerikai sajttorta


MÁLNÁS-OREOS SAJTTORTA

A sajttorta is azon sütik egyike számomra, amelyet (szintén) sokáig nem sütöttem. Első hallásra mindig olyan furi volt nekem, mert én nem nagyon szeretem a sajtot.

De egyszer beültünk a Kontakt Kontakt kávézóba, ahol Anna sajttortát csinált és annyira ízlett, hogy (L) szülinapjára már ilyen sütöttem. Azóta már többször csináltam, mert velem együtt a környezetem is megszerette.

Most a málnás-oreos sajttorta receptjét hoztam el Nektek, de természetesen ezek válaszható hozzávalók, ezek nélkül is elkészíthető, vagy felcserélhetőek bármilyen más gyümölccsel vagy keksszel. Egyszerűen lekvárral is tálalhatjuk, úgy is nagyon finom:)



Az elkészítése kicsit hosszadalmas, és több apró dologra oda kell figyelni. De ha ezeket szem előtt tartjátok, akkor nem egy bonyolult süti:) Sőt, sokan nem ezt a sütési módszert használják, de én ezt próbáltam ki, nekem bejött, szóval Nektek is ezt ajánlom. 

HOZZÁVALÓK 
(25 cm-es torta formához) 

TÉSZTA 
200 g darált háztartási keksz 
150 g olvasztott margarin 

KRÉM 
1 kg natúr krémsajt 
300 g kristálycukor 
1 teáskanál vanília aroma 
5 közepes méretű tojás 

DÍSZÍTÉS 
4-5 darab oreo keksz 
2 marék fagyasztott málna 


ELKÉSZÍTÉSE: 

TÉSZTA: 
  • Először is ledaráljuk a háztartási kekszet 
  • Mikroban megolvasztjuk a ramat 
  • Kibélelünk sütőpapírral egy 25cm-es kapcsos tortaformát 
  • Egy tálban kézzel összekeverjük a kekszet és a vajat
  • Amikor már kicsit összeállt, átöntjük a tortaformába és szépen elegyengetjük
  • A tésztát 5 percig 180 fokon megsütjük 

KRÉM: 
  • Ameddig sül a tészta, megcsináljuk a krémet 
  • Egy nagy tálba átöntjük a sajtkrémet, majd hozzáadjuk kristálycukrot 
  • Spatulával addig keverjük, ameddig el nem tűnnek a cukor darabkák 
  • Amikor már homogén a massza, hozzáadjuk a vanília kivonatot 
  • Majd egyesével a tojásokat 
  • Fontos, hogy végig spatulával dolgozzunk, mert ha habverőt használunk, akkor nagyon levegős lesz a masszánk, ami miatt sütés közben szét fog repedni a tortánk 
  • Addig kevergessük a masszát, ameddig teljesen el nem dolgoztunk a tojásokat 



SÜTÉS: 
  • Amikor elkészültünk a krémmel, kivesszük a sütőből a tésztát és egyszerűen ráöntjük
  • A sütéshez a tortaformánkat nagyon alaposan becsomagoljuk alufóliába: lehetőleg sok réteget használjunk

  • Vegyünk egy mélyebb tepsit, tegyük vele a befóliázott tortaformát és öntjük bele vizet
  • Ezért kell nagyon becsomagolni a tortát, nehogy vizes legyen 
  • A vízgőz miatt nem fog megégni a tortánk teteje 
  • Sütés előtt pár percig hagyjuk pihenni a tortát
  • Erre azért van szükség, hogy a beszorult levegő eltávozzon a krémből. Ezt a folyamatot segíthetjük azzal, hogy egy kicsit hozzáütjük a tortaformát a munkalaphoz
  • A sütés kicsit hosszadalmas: nagyon alacsony fokon kell sütni: 120 fokon, sütőtől függően 1-1.5 óra alatt 
  • Ha akartok rátenni oreot és málnát, azokat akkor tegyétek rá, amikor már kicsit kezd barnulni a torta teteje, mert akkor nem fog elsüllyedni, de meg égni sem fog
  • Akkor jó a tésztánk, hogy ha a teteje halvány, a közepe még kicsit remegős 
  • Fontos, hogy a tortánkat lassan hűtsük ki 
  • Miután megsült, hagyjuk 20-30 percig szoba-hőmérsékleten pihentetni, majd egy vékony pengéjű késsel vágjuk körbe a szélét, hogy elválasszuk a torát a formától
  • Erre azért van szükség, mert ahogy hűl a torta, kicsit összeesik, és ha nem választjuk el a tortaformától, akkor meg fog repedni 
  • Majd tegyük be hűtőbe, akár egy egész éjszakára
  • Amikor teljesen kihűlt a tésztánk, vegyük ki a formából és már tálalhatjuk is 
  • Ha nem tettetek bele oreot és/vagy málnát, akkor tehettek rá például tetszőleges ízű lekvárt




Összefoglalom a tökéletes sajttorta "titkait": 
  1. Spatulával keverjük össze a krémet 
  2. A tojásokat egyesével adjuk hozzá a krémhez 
  3. Sütés előtt néhány percig pihentessük a tortát
  4. Sütés előtt ütögessük hozzá a tortát a munkalaphoz
  5. Sütés után fél óráig hagyjuk szoba-hőmérsékleten hűlni a tortát 
  6. Vékony pengéjű késsel vágjuk körbe a tortánkat 
  7. A kapcsos formát, csak akkor vegyük le, amikor már teljesen kihűlt a torta 
Remélem Nektek is ízelni fog!:) 

Jó sütizést, 
Ágiiiiii




Total comment

Author

Ági Kicsi Világa

0   megjegyzés

Cancel Reply