Sem alapanyag árban, sem pedig időben nem kerül sokba. Nagyon egyszerű elkészíteni. Előny, ha van többféle méretű kör alakú kiszúrónk és egy rácsunk, amire majd rá tudjunk őket dobni:)
A hozzávalókat egyszerűen összegyúrjuk. Úgy szoktam csinálni, hogy először egy nagyobb tálban elkezdem összedolgozni, majd amikor egy kicsit már kezd összeállni, akkor kiöntöm a gyúródeszkára és ott folytatom. Amikor már teljesen homogén a tészta, belisztezzük a tálat, visszarakjuk a masszát, lefóliázzuk és egy órára hűtőbe tesszük.
Pihentetés után 5-6 mm-re kinyújtjuk és tetszőleges méretű fánk szaggatóval kiszaggatjuk. Lehet fodros szélűvel is csinálni, csinálhattok egyszerre több méretet is. Most tudtam hasznosítani egyik legújabb szerzeményemet, a különböző méretű, színű kiszúróimat!:)
Én most kicsi kiszúrót (kb. 6 cm átmérőjűt) választottam, mert karácsonykor jobban szeretem az apró, 1-2 falatra bekapható sütiket:)
175 fokon légkeverésen 13-14 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Miután teljesen kihűltek a karikák, lekvárral összeragasztjuk őket. A töltést csinálhatjátok egyszerűen kis kanállal, de betölthetitek a lekvárt kinyomó zsákba is. Az utóbbit csak akkor ajánlom, ha nem nagyon darabos a lekvár.
A betöltött fél kész islereket kicsit állni hagyjuk. Addig az étcsokit megmelegítjük mikroban vagy gőz felett. 4-5 evőkanál étolajjal lazítjuk, majd jól összekeverjük, hogy ne legyen (olaj) csíkos a csoki száradás után.
Az islert úgy kell mártani, hogy fejjel lefelé beledobjuk az olvasztott csokiba, majd egy ujjal megnyomjuk a középét, hogy mindenhol, minden szélét érje a csoki. Majd három ujjal megfogjuk és rádobjuk a rácsra őket. Arra figyeljetek, hogy az ujjatok nyoma ne látszódjon meg a szélén, mert az úgy nem annyira szép:)
A dobást szó szerint értettem:) Erre azért van szükség, hogy a felesleges csoki lejöjjön róla, ne legyen túl vastag a csoki réteg. plusz így lesz szép egyenletes a felülete.
Érdemes a rács alá sütőpapírt tenni, hogy a lecsöpögött csoki arra csöpögjön. Egyrészt így nem kell takarítani és a csokit újra fel tudjunk majd használni:)
A még meg nem száradt csokira tetszőleges díszt tehetünk:)
Amikor már félig megszáradt a csoki, akkor érdemes megmozgatni az islereket, vagy késsel alájuk vágni, hogy ne ragadjanak oda a rácshoz. Így nem fog megtörni a csoki, amikor leveszük a rácsról:)
Jó sütizést:)
Ágiiiiiii